RE: Zespol / Manschaft

in News 22.01.2010 14:00
von cornelinio | 886 Beiträge

"Fakt" informuje, że zawodnik, któremu z końcem grudnia wygasł kontrakt z Cracovią, może zostać piłkarzem Górnika. Mowa o Dariuszu Kłusie, który był też przymierzany do Odry Wodzisław.

- Faktycznie, jest oferta z jednego z klubów I ligi, ale o szczegółach nie chcę na razie mówić - zaznacza sam zawodnik, który trenuje na razie indywidualnie w Jastrzębiu Zdroju. Jest wychowankiem miejscowego GKS-u.

Dziś w Zabrzu ma zjawić się trzech środkowych pomocników z Bałkanów. Wszyscy zostaną poddani sprawdzianowi w sobotnim sparingu z GKS-em Tychy.

nach oben springen

in News 22.01.2010 16:40

Adam Nawałka nie ma czasu, aby się nudzić. Szkoleniowiec Górnika Zabrze na dzisiejszym treningu miał trzech nowych zawodników do sprawdzenia. Cała grupa przyjechała na Śląsk z Bałkanów.

Na zajęciach w Tychach, gdzie jest sztuczna i w dodatku podgrzewana murawa, pojawili się awizowani wcześniej: Goran Juros (obrońca, NK Croatia Sesvete), Vladan Grujić (pomocnik, Moss FK) oraz Kliment Nastoski (pomocnik, FK Olimpik).

Na boisku zawodnicy Górnika Zabrze pracowali nad wytrzymałością, techniką oraz taktyką. Wszystkie elementy z pewnością będą przydatne podczas zaplanowanej na jutro gry kontrolnej z GKS Tychy. Po południu piłkarze spotkają się na wspólnym obiedzie, a następnie na zajęciach teoretycznych.

Natomiast dzisiaj w hali zabrzańskiej Pogoni dojdzie do noworocznego spotkania władz Górnika z przedstawicielami miejscowej polityki i biznesu.

nach oben springen

in News 23.01.2010 10:35

W poniedziałek w Górniku Zabrze pojawi się Adrian Świątek. 24-letni zawodnik ŁKS-u Łódź będzie miał przeprowadzone specjalistyczne badania medyczne.

Świątek od 2007 gra w Łódzkim Klubie Sportowym. W ekstraklasie rozegrał 15 spotkań i zdobył jedną bramkę. Występował także m.in. w Piaście Gliwice i Stali Głowno.

nach oben springen

in News 23.01.2010 10:36

Mateusz Kamiński, obrońca Polonii Bytom, został wypożyczony na pół roku do Górnika Zabrze z opcją transferu definitywnego, jeżeli zabrzanie awansowaliby do ekstraklasy.

22-latek poprzednio wypożyczony był do GKS-u Katowice. Trener Polonii, Jurij Szatałow, nadal nie widzi miejsca w składzie dla niego i dał wolną rękę w poszukiwaniu pracodawcy. Tym sposobem Kamiński trafił do Górnika Zabrze, gdzie chętnie pod swoje skrzydła przyjął go Adam Nawałka, z którym współpracował podczas pobytu w GieKSie.

nach oben springen

in News 24.01.2010 11:11

Z licznej grupy testowanych przy Roosevelta obcokrajowców jedynie umiejętności Vladimira Balata zyskały aprobatę trenera Adama Nawałki. Słowak wyruszy z Górnikiem na obóz do Jarocina.

- Kilku z tych zawodników pokazało się z ciekawej strony, ale ja mam większe wymagania - wyjaśnił Nawałka, który na dalszą część testów zaprosił również Mateusza Kantora z Wisłoki Dębica.

nach oben springen

in News 24.01.2010 12:51
von daweedzki | 140 Beiträge
nach oben springen

in News 25.01.2010 15:54

Alesz Besta w sparingu z GKS-em Tychy strzelił gola, ale później został wyrzucony przez arbitra z boiska na kilka minut za ostre wejście w jednego z rywali. Na Czecha wściekł się Adam Nawałka.

- Panie sędzio, przecież to nie był faul! - przekonywał Besta, opuszczając murawę. Nie spodziewał się, że za chwilę zostanie zrugany przez swojego szkoleniowca. - Albo jesteś częścią drużyny, albo nie! Ja lubię "bad boys", ale musisz się podporządkować zasadom, jakie panują w zespole. Gdyby to była końcówka ligowego meczu, to przez ciebie moglibyśmy przegrać - głośno krytykował Nawałka.

Po sobotnim sparingu szkoleniowiec przyznał, że sprawa jest poważna. - Piłkarza czeka jeszcze rozmowa ze mną. Jeśli się nie będziemy rozumieć, to trzeba się będzie rozstać - stwierdził Nawałka w rozmowie z "Faktem". Napastnik z Ostrawy wysłuchał słów Nawałki i poszedł do szatni.

Z naszych informacji wynika, że panowie wyjaśnili sobie sytuację i Besta zostanie w Zabrzu.

nach oben springen

in News 26.01.2010 15:24

Bez Adama Banasia obrona Górnika była bardziej dziurawa niż szwajcarski ser. Teraz "Banan" wraca i ma prostą receptę na sukces. - Musimy wygrywać już od samego początku wiosny - mówi.

Obrońca Górnika stracił cała rundę jesienną z powodu zerwania ścięgna Achillesa. - Na szczęście, po kontuzji nie ma już śladu. Wszystko idzie w dobrym kierunku - zapewnia Banaś, który już w pierwszym sparingu tej zimy przypomniał o swoim instynkcie strzeleckim i trafił do siatki po uderzeniu z dystansu. - Zdobyty gol cieszy, ale nie to jest teraz najważniejsze. Naszym zadaniem jest wylać jak najwięcej potu na treningach, by zbudować odpowiednią formę na zmagania ligowe - zaznacza 28-latek.

Czy osoba nowego szkoleniowca, Adama Nawałki, może być gwarantem odpowiedniego przygotowania do sezonu? - Nie mam żadnych wątpliwości. Trener jest profesjonalistą w każdym calu. Zaszczepił w nas ogromną determinację. Jesteśmy pełni zapału do ciężkiej pracy - podkreśla Banaś, który jest także przekonany o tym, że... - Górnik wywalczy awans! Wprawdzie łódzki Widzew jest już praktycznie poza naszym zasięgiem, ale strata do drugiej Pogoni Szczecin wynosi zaledwie cztery punkty - wskazuje. - Warunek jest prosty. Musimy wygrywać już od samego początku wiosny - dodaje

nach oben springen

in News 26.01.2010 18:41
von Gregor • ( Gast )

Niy o Gorniku ale prowda...

"Polscy piłkarze to jest szrot, który kiedyś najwyżej w III lidze by mógł grać"

Jak słyszę, że piłkarze narzekają na mróz i ciężkie przygotowania do rundy wiosennej, to krew mnie zalewa. Panowie, teraz to tylko namiastka tego, jak kiedyś trzeba było się przygotowywać! Pamiętam jak to było u ś.p. Leszka Jezierskiego - mówi były reprezentant Polski, Stanisław Terlecki.
Zwykle biegało się 30 odcinków po 800 metrów. Czyli razem jakieś 24 kilometry. Nieważne, czy był śnieg, czy błoto. Pamiętam sytuację, jak jeden z testowanych kolegów nie wytrzymał, padł na śnieg i wymiotował. Asystent chciał nieszczęśnikowi pomóc, ale Jezierski wypalił: "Zostaw go, bo jeszcze ci dres obrzyga". Na jego miejsce przyszli młodsi, silniejsi i dali radę - stwierdził Terlecki.
Swoją drogą ciekawe, jak nasze dzisiejsze "gwiazdy" wytrzymałyby takie obciążenia. Pewnie nie miałyby siły z lasu do hotelu wrócić - dodał.
Oglądałem mecze turnieju o Puchar Króla. Ładnie rozjechaliśmy Tajlandię i Singapur, co? Nie cieszmy się jednak zbytnio. "Kelnerów" to każdy może załatwić. Dobrze, że tacy Duńczycy przyjechali czwartą reprezentacją, bo przegralibyśmy jeszcze wyżej niż 1:3. Powiem wam szczerze, że jak patrzę na naszych piłkarzy, to mnie ogarnia przerażenie. To jest szrot, który kiedyś najwyżej w III lidze by mógł grać. Nie dość, że w piłkę grać nie potrafią, to jeszcze są nieprzygotowani fizycznie - ostro skrytykował polskich piłkarzy Terlecki.

nach oben springen

in News 26.01.2010 18:47

amen

nach oben springen

in News 26.01.2010 18:58
von JOHANN | 4.189 Beiträge

amen i liter

JEBAĆ BURŻUJI !!! JEBAĆ PATOLOGIA !!! A WSZYSTKO NA SPONTANIE

nach oben springen

in News 26.01.2010 19:16

Johann zas prowda na litry liczy

nach oben springen

in News 26.01.2010 20:48
von AdamKSG • ( Gast )

lotac,lotac i jeszcze roz zapierdalac. My tyz w robocie lotomy jak szalone

nach oben springen

in News 27.01.2010 21:05

Jarota - Górnik 0-2. Szkoleniowca zabrzan cieszy mobilność piłkarzy17:04, 2010-01-27

Źródło: Górnik Zabrze

Zabrzanie w trakcie zgrupowania w Jarocinie rozegrali sparing z miejscową Jarotą. Górnik nie miał problemów i wygrał z II-ligowcem. Sprawdzani byli Vladimir Balat, Marek Bihun.

- Potraktowaliśmy sparing z Jarotą jako kolejną jednostkę treningową. Wszyscy się starali i to mnie bardzo cieszy - podsumował występ swoich podopiecznych trener Górnika Adam Nawałka. - Warunki do gry były ciężkie, piłkarze mieli problemy z oddychaniem, ale podeszli profesjonalnie do swoich obowiązków. Bardzo cenię mobilność, to że potrafią się dostosować do panujących warunków - dodał szkoleniowiec.

nach oben springen

in News 28.01.2010 15:52
von AdamKSG • ( Gast )

oby tak dali, ekstraklasa zawsze nasza.

nach oben springen

in News 28.01.2010 15:57
von AdamKSG • ( Gast )

Na stronie gornika pisze ze jarka mo odejsc. Albo Fortuna Düsseldorf albo Ruch Radzionkow.
Pora dobrych meczy zagrol do Gornika ale potym sie jakos straciol. Na jego miejscu bych wybrol Fortuna,
moze cos jeszcze z niego bydzie. Niech sie pogro synek ze 2-3 lata na zachodzie a potym nazot do Gornika.
Jest tam wogule jakos prowda w tym ? Na stronie Fortuny zech narazie nic nie znod na tyn Temat !!!
Moze ktos wie wiecej ????

nach oben springen

in News 28.01.2010 16:01
von Gregor • ( Gast )

jo zech kajs na Forum Niymieckim czytol ze Fortuna go nazod odeslala. Czy dali majom Interessy tego to niy wiym ale wydaje mi sie to malo realne

nach oben springen

in News 28.01.2010 16:28
von AdamKSG • ( Gast )
nach oben springen

in News 28.01.2010 19:37
von Gregor • ( Gast )

Napastnik Górnika, Tomasz Zahorski rozpoczął wraz z zabrzańską drużyną okres przygotowawczy po półrocznej przerwie spowodowanej poważną kontuzją kolana. W rozmowie z naszym portalem zdradził, że czas, jaki stracił przez uraz tylko pobudził jego głód piłki. - Nie po to pracowałem tak ciężko żeby na wiosnę zadowolić się miejscem na ławce rezerwowych. Mam nadzieję, że uda mi się przebić do pierwszego składu i będę mógł drużynie pomóc swoimi bramkami w wywalczeniu awansu - zapewnił rosły napastnik drużyny 14-krotnych mistrzów Polski.
Marcin Ziach: Okres przygotowawczy już w pełni. Ty także na treningach już się nie oszczędzasz, trenujesz na pełnych obrotach?

Tomasz Zahorski: Trenuję już na pełnych obciążeniach przez całe zajęcia. Kiedy na zakończenie treningu trener organizuje jakąś małą wewnętrzną gierkę wolę sobie jednak odpuścić. Trenujemy na sztucznej nawierzchni, aura też nie jest sprzyjająca. Wystarczy chwila nieuwagi i może się to źle skończyć. Razem z trenerem Nawałką uznaliśmy, że lepiej będzie jeżeli na razie będę sobie te ćwiczenia odpuszczał, a na dobre na boisko wybiegnę podczas zgrupowania w Turcji.

Przez kontuzję pauzowałeś praktycznie przez całą rundę jesienną. Jak teraz sprawuje się twoje kolano? Wróciło już do pełni sprawności, tak jak to miało miejsce przed urazem?

- Tak, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Bardzo sumiennie przechodziłem rehabilitację, nie oszczędzałem się dzięki czemu mogę teraz ze spokojem brać udział we wszystkich ćwiczeniach treningowych. Nic mnie nie boli, kolano nie daje żadnych niepokojących sygnałów jakoby cokolwiek mogło być z nim nie tak. Wróciłem do pełnej sprawności i teraz skupiam się na jak najlepszym przygotowaniu się do rundy rewanżowej.

Kontuzja zerwania więzadeł krzyżowych jest bardzo przykrym urazem. Nie towarzyszy ci obecnie jakaś blokada psychiczna, nie boisz się, że jeżeli źle postawisz nogę więzadło może znów nie wytrzymać?

- Na pewno do pierwszego meczu sparingowego na zielonej murawie ten strach będzie obecny. Myślę jednak, że kiedy wybiegnę na boisko nie będę myślał o tym co było, ale skupiał się na grze. Jak na razie jakaś psychiczna blokada jest, ale jestem przekonany, że z pierwszym meczem sparingowym ona odpuści i nie będzie mi przeszkadzać w dobrej grze.

W styczniu w Górniku pojawił się nowy szkoleniowiec. Jak możesz ocenić pierwsze tygodnie zajęć pod okiem trenera Adama Nawałki?

- Trenera Nawałkę znałem już z pracy w reprezentacji Polski, dzięki czemu nie jest on dla mnie postacią anonimową. Myślę, że jego zatrudnienie w Górniku to dobry ruch. To typ szkoleniowca, który wszystko ma bardzo dobrze poukładane i wszystko co robi, robi z głową. Jest to typ profesjonalisty. Treningi pod jego okiem są obfite w różnego rodzaju ćwiczenia, dzięki czemu stale przygotowujemy się pod odpowiednim kątem. Jestem przekonany, że pod okiem nowego szkoleniowca należycie przygotujemy się do rundy rewanżowej i pokażemy na wiosnę pełnię swoich możliwości.

Obok zmian w sztabie trenerskim Górnika nie obyło się bez zmian kadrowych. Z Zabrza zimą odeszło aż dziesięciu zawodników. Myślisz, że kolejna mała rewolucja kadrowa może wam pomóc w pokazaniu swojego potencjału w rundzie wiosennej?

- Od dłuższego czasu mówiło się, że Górnik będzie mógł pozyskać nowych zawodników tylko wtedy, jeżeli ktoś z klubu odejdzie. Po rozmowach z działaczami kilku chłopaków odeszło z Zabrza i myślę, że teraz klub będzie szukał ich wartościowych następców. Wydaje mi się, że niektórych zawodników zastąpić będzie bardzo ciężko, tym bardziej, że priorytetem Górnika jest z tego co mi wiadomo zatrudnianie zawodników z kartami zawodniczymi na ręku. Nie można jednak zapominać, że do klubu wróciło kilku młodych zawodników z wypożyczeń. Wracają też ci, którzy w ostatnim czasie byli kontuzjowani. Myślę, że na wiosnę nie będzie to wyglądało najgorzej.

O ile na niemalże wszystkich pozycjach w Górniku rywalizacja o miejsce w składzie nie jest duża o tyle kandydatów do gry w ataku nie brakuje.

- Rzeczywiście rywalizacja o miejsce w ataku jest bardzo duża. Jest w kadrze czterech napastników mających szansę na grę w pierwszym składzie. Nie można zapominać też o tym, że do Górnika wrócił Marcin Wodecki, który może grać równie dobrze na lewym skrzydle jak w ataku. Na pewno o motywację do treningów nie będziemy musieli się troszczyć, bo rywalizacja sama w sobie jest bardzo motywująca. Jeżeli na innych pozycjach będzie wyglądało to podobnie o postawę Górnika w rundzie wiosennej kibice nie będą musieli się martwić.

Ty do drużyny wracasz po kilkumiesięcznej przerwie. Nie czujesz się teraz tak, jakbyś zaczynał krok za innymi pretendentami do gry w linii napadu?

- Nie trenowałem z drużyną, ale przez cały okres przygotowawczy przechodziłem żmudną rehabilitację, aby móc w okresie przygotowawczym zacząć treningi z podobnego do chłopaków pułapu. Bardzo zależało mi na tym żeby odbudować siłę mięśni, popracować nad siłą i kondycją. Nie po to pracowałem tak ciężko żeby na wiosnę zadowolić się miejscem na ławce rezerwowych. Mam nadzieję, że uda mi się przebić do pierwszego składu i będę mógł drużynie pomóc swoimi bramkami w wywalczeniu awansu. Na pewno nie jest tak, że przez pół roku zapomniałem jak gra się w piłkę. Będę na wiosnę chciał to udowodnić dobrą postawą na boisku.

W ostatnim tygodniu reprezentacja Polski brała udział w turnieju o Puchar Króla, rozgrywanym w Tajlandii. Na dźwięk "Mazurka Dąbrowskiego" serce Tomasza Zahorskiego nadal bije szybciej?

- Bez względu na to, czy grałem w tej reprezentacji, czy nie grałem czułem się jej częścią. Serce przy hymnie zawsze biło szybciej i nie inaczej było tym razem. Mam za sobą krótki epizod w reprezentacji, ale wierzę, że jeżeli dojdę do wysokiej dyspozycji i będę dobre prezentował się w barwach Górnika selekcjoner mnie zauważy i otrzymam powołanie. Przykład Marcina Robaka pokazał, że jeżeli w pierwszej lidze gra się dobrze można dostać się do kadry. Ja także nie zamierzam się poddawać. Teraz skupiam się na tym, by na wiosnę jak najlepiej grać w piłkę i strzelać dla Górnika ważne bramki, a jeżeli tak się stanie powołanie na pewno będzie w zasięgu ręki.

nach oben springen

in News 29.01.2010 09:06
von Gregor • ( Gast )

Pazdan:

razem zamierzamy skutecznie powalczyć o awans do ekstraklasy

- Informacje, że jeszcze tej zimy wyjadę na testy do jednego z zagranicznych klubów są nieprawdziwe - powiedział Michał Pazdan, dementując tym samym środowe doniesienia jednej z ogólnopolskich gazet.
Stoper Górnika był w grudniu na tygodniowych testach w Wiśle Kraków, ale wówczas nie doszło do porozumienia między stronami. Michał przyznaje teraz, że kwestia zmiany barw klubowych jest na razie nieaktualna. - Współpraca z trenerem Nawałką oraz z kolegami z drużyny układa się bardzo dobrze i razem zamierzamy skutecznie powalczyć o awans do ekstraklasy - dodał na zakończenie.

nach oben springen

Besucher

Wir begrüßen unser neuestes Mitglied: figa1978
Forum Statistiken
Das Forum hat 293 Themen und 22485 Beiträge.

Heute waren 2 Mitglieder Online:
bombel07, Gregor

Besucherrekord: 59 Benutzer (18.03.2010 14:33).