|
|
RE: Spotkanie Kibicow, Trenera i Prezesa Gornika
in News 07.02.2012 20:55von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Prezes Kompanii Węglowej życzy sukcesów Górnikowi!
Prezes zarządu Kompanii Węglowej, Joanna Strzelec-Łobodzińska jest żywo zainteresowana występami Górnika w rundzie wiosennej T-Mobile Ekstraklasy. Przypomnijmy, że zarządzana przez nią firma jest partnerem strategicznym klubu 14-krotnego mistrza Polski.
W komentarzu dla oficjalnej strony klubu pani prezes sporo uwagi poświęca powołanej do życia "Fundacji Górnika Zabrze".
- Sport to zdrowie - takie często padają zachęty do aktywnego stylu życia. Nie zawsze musi się to sprowadzać do gry w piłkę na poziomie ekstraklasy - uważa prezes Kompanii Węglowej. - Najczęściej wystarczy więcej ruchu, aktywności w terenie. Wszelkie inicjatywy wspierające takie pojmowanie sportu są godne pochwały. Z pewnością "Fundacja Górnika Zabrze" wpisuje się w tę formułę. Pomoc młodym adeptom piłki nożnej w formie wsparcia finansowego czy zakupu sprzętu, to dobry pomysł. Wierzę, że otrzymają oni fachową pomoc ze strony klubu w postaci trenerów i opiekunów. Czytając projekt statutu fundacji dostrzegłam punkt mówiący o wszechstronnym wsparciu górników i ich rodzin. Podobną pomoc świadczy obecnie Fundacja Rodzin Górniczych. Powiedziałabym jednak, że takiej działalności nigdy dość. Dlatego cieszę się, że typowo sportowa fundacja wpisała taki punkt do swojego statutu. Młodzież rozwijająca swoje zdolności sportowe będzie zatem miała świadomość trudu pracy górnika - zaznacza pani prezes.
Na koniec prezes Joanna Strzelec-Łobodzińska odniosła się do rundy wiosennej T-Mobile Ekstraklasy.
- Życzę działaczom, trenerom i piłkarzom Górnika Zabrze sukcesów sportowych w rundzie wiosennej ekstraklasy - zakończyła Joanna Strzelec-Łobodzińska, która z pewnością pojawi się wiosną na stadionie im. Ernesta Pohla, by wspierać duchowo zabrzańskich piłkarzy.
Aufgrund eingeschränkter Benutzerrechte werden nur die Namen und (falls vorhanden) Vorschau-Grafiken der Dateianhänge angezeigt Jetzt anmelden!
in News 08.02.2012 22:48von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Aleksander Ćwik: Na boisku trzeba zostawić serce
Aleksander Ćwik, członek Rady Nadzorczej Górnika Zabrze SSA, z optymizmem spogląda w przyszłość, wierząc, że runda wiosenna będzie udana dla zespołu trenera Adama Nawałki. Na pewno nie zabraknie go na trybunach na inauguracyjnym meczu z Legią.
- Moim zdaniem zmiany jakie zaszły w Górniku w trakcie przerwy rozgrywkowej są pozytywne i zespół spełni oczekiwania kibiców w rundzie wiosennej. Te zmiany na pewno poprawiają sytuację klubu - uważa Aleksander Ćwik, który jest głównym udziałowcem Katowickiego Przedsiębiorstwa Budownictwa Przemysłowego Budus SA. W zeszłym roku ta właśnie firma została akcjonariuszem spółki Górnik Zabrze SSA. - Nie zamierzam zmieniać mojego zaangażowania w zabrzański klub, którego jestem kibicem. Moja firma ma inwestycję w Łodzi, ale to jest inwestycja w stadion miejski, nie w tamtejszy klub. A wracając do Górnika, to uważam, że z końcem roku klub ma szansę wyjść na zero. Jest coraz lepiej i to mnie bardzo cieszy - przyznaje Pan Aleksander.
Dla akcjonariusza Górnika bardzo ważne jest zaangażowanie boiskowe piłkarzy i na tym odcinku, jego zdaniem, jest jeszcze trochę do poprawienia. Jako mieszkaniec Bielska ma okazję bywać na meczach Podbeskidzia i dla niego wzorem są zawodnicy "górali". - Atutem Podbeskidzia, klubu, który nie ma dużego budżetu jest ambicja. Zawodnicy nie mają wielkich umiejętności piłkarskich, ale dzięki ogromnemu zaangażowaniu i sercu, które zostawiają na boisku, osiągają dobre wyniki. Dzięki tej ambicji bielscy gracze świetnie się wypromowali i ich cena na rynku znacznie wzrosła. Oni pracują na swoje konto, dzięki dobrej grze rośnie ich cena, co na pewno cieszy władze klubu. Piłkarzom Górnika także nie brakuje ambicji i zaangażowania, niemniej liczę na ich jeszcze większe serce w grze. By nie zdarzały się takie wpadki, jak ta z Cracovią. Mam nadzieję, że nasi piłkarze pójdą tropem Podbeskidzia i będą się skutecznie promować na boisku. A to będzie wspólna inwestycja. Prezes Artur Jankowski obiecał mi zresztą, że będzie rozmawiał z zawodnikami - zaznacza Aleksander Ćwik, który dodaje, że Górnik to klub mający wspaniałą markę. A dzięki tej marce wypromowało się w Zabrzu wielu piłkarzy. - Nawet po niedawnym spadku do pierwszej ligi w zespole pokazało się wielu nowych, ciekawych zawodników. Górnik to idealne miejsce do promocji - dodaje na koniec właściciel "Budusa".
in News 08.02.2012 22:50von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Zbigniew Pudo - od dziecka z Górnikiem
Zbigniew Pudo - właściciel firmy "Proxima Sp. z o.o." należącej do platformy biznesowej Górnika "Partner 100" Górnika od ósmego roku życia kibicuje 14-krotnemu mistrzowi Polski.
- W młodości uprawiałem przede wszystkim biegi na orientację. Działałem wówczas w harcerstwie, które do dziś jest moją miłością. Oczywiście obok piłki nożnej - mówi pan Zbigniew, który do 17 roku życia trenował w Górniku. - Największą radość sprawiało mi wtedy, kiedy na meczach pierwszej drużyny mogłem podawać piłki takim zawodnikom jak Lubański, czy Oślizło - przyznaje.
Z rocznika pana Pudo największą karierę w seniorach zrobił Andrzej Pałasz. Właścicielowi firmy "Proxima" pozostało teraz tylko kibicowanie. - Kiedy miałem 9, 10 lat chodziłem już na mecze z kolegami z podwórka. Chodziliśmy zawsze przez tory obok kopalni Guido, szybko biegliśmy przez ulicę Słoneczną. Na stadion wprowadzał nas zawsze jakiś dorosły kibic. Taka była tradycja. Później nasi "opiekunowie" zwracali nam uwagę na trybunach, kiedy zachowywaliśmy się niestosownie - wspomina pan Pudo. - Kiedy akurat nie mogłem pójść na mecz, ale byłem na podwórku to zawsze wiedziałem, kiedy padła bramka dla Górnika. Na trybunach było wtedy zazwyczaj 20 tysięcy kibiców, więc ich wybuch radości słychać było na ul. Wolskiego przy Guido, gdzie mieszkałem.
Z Górnikiem pan Pudo związany jest do dziś. Wspiera zespół na wszystkich meczach, nie inaczej będzie wiosną. - Jestem przekonany, że spokojnie się utrzymamy. Liczę tylko, że młodzi zawodnicy dostaną więcej szans na zaprezentowanie swoich umiejętności. Młodzież to nasza przyszłość - uważa zabrzański przedsiębiorca.
Z kolei firma pana Pudo "Proxima" jest członkiem programu partnerskiego Górnika "Partner 100". - Zajmujemy się przede wszystkim budownictwem mieszkaniowym. W wybudowanych przez nas domach mieszka obecnie z rodzinami trójka związanych z Zabrzem zawodników, w tym jeden reprezentant Polski - zdradza Pudo.
in News 09.02.2012 09:31von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Tomasz Wałdoch nadal jest zżyty z Górnikiem
Były piłkarz i dyrektor sportowy zabrzańskiego klubu, Tomasz Wałdoch mieszka w Niemczech, niemniej na bieżąco śledzi losy Górnika. Z niemieckiej perspektywy prognozuje, że zespół nie powinien mieć problemów z uzyskaniem dobrego wyniku w rundzie wiosennej.
- Ja to wszystko śledzę z oddali, niemniej mam jakąś wiedzę na temat przygotowań zespołu do rundy wiosennej na zgrupowaniu w Turcji. Bardzo pomocny jest internet i kontakty bezpośrednie z klubem - przyznaje srebrny medalista olimpijski z Barcelony, który w reprezentacji Polski rozegrał 74 spotkania. - Nadal jestem zżyty z Górnikiem, nie tylko w związku z tym, że pracowałem w nim jako dyrektor sportowy, ale także z tego względu, że grałem w nim przez wiele lat - przyznaje Wałdoch. - Wcześniej obserwowałem zmiany w kadrze zespołu, odejście między innymi Tomka Zahorskiego, Piotrka Gierczaka i Adama Banasia. Odeszli doświadczeni gracze i teraz jest pytanie, czy to pójdzie w parze z wynikami sportowymi. W drużynie potrzebnych jest kilku doświadczonych zawodników, ale mam nadzieję, że bez tych, którzy odeszli Górnik sobie poradzi w rundzie wiosennej - żywi nadzieję Wałdoch, który pracuje w Schalke 04 Gelsenkirchen, trenując drużynę juniorską U-17. Jako szkoleniowiec bardzo sobie ceni pracę trenera Górnika Adama Nawałki.
- Adam to świetny fachowiec, mając trudne warunki do pracy w związku z taką a nie inną sytuacja finansową klubu, osiąga świetne wyniki sportowe. W rundzie wiosennej nie będzie łatwo, ale w mojej opinii Górnik nie będzie miał problemów z utrzymaniem się w ekstraklasie - kończy z przekonaniem Wałdoch.
in News 09.02.2012 09:33von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Trener Górnika: będzie ciężka rywalizacja nawet o meczową osiemnastkę
Adam Nawałka potraktował spotkania z Szachtiorem Karaganda jak wielki poligon doświadczalny. - Zmian było dużo, bo tak naprawdę pracujemy po to, żeby przygotować do gry jak największą liczbę zawodników. Rywal był bardzo wymagający, ale to nie oznacza, że ma grać tylko jedenastu. W Zabrzu będzie ciężka rywalizacja nawet o miejsce w meczowej osiemnastce. To jedyna droga do zwycięstw - podkreśla szkoleniowiec, który jest zadowolony z powrotu do składu Adama Dancha.
- Po to chłopak tak ciężko pracuje, żeby teraz cieszyć się z tych trzydziestu minut na boisku. Wiadomo, że w jego przypadku zaległości są tak duże, że trudno oczekiwać od niego zbyt wiele. Będziemy spokojnie przygotowywać Adama do sezonu. Jego dolegliwości były zbyt poważne, żeby zdać się na przypadek. Po powrocie do Polski czekają go kolejne testy, badania, które dadzą nam odpowiedź jak go prowadzić, aż do powrotu do normalnej dyspozycji - mówi Nawałka.
in News 10.02.2012 10:03von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Adam Nawałka: Dominowaliśmy na boisku
Czwartkowa gra kontrolna z PFK Sewastopol była dla Górnika sprawdzianem generalnym przed inauguracją rundy rewanżowej. Choć zespoły są na innym etapie przygotowań do ligowej wiosny, to po końcowym gwizdku trener Górnika miał powody do zadowolenia.
- Bardzo pozytywnie oceniam grę kontrolną. Spotkały się drużyny, które mają duży potencjał jeśli chodzi o umiejętności piłkarskie. Widać, że drużyna z Sewastopola dopiero rozpoczyna przygotowania do rundy wiosennej, dlatego byliśmy drużyną, która dominowała na boisku. Sewastopol to bardzo groźny, ciekawy i dobrze prowadzony zespół, który będzie się liczył w walce o awans do ukraińskiej esktraklasy. My kończymy już zgrupowanie w Turcji. Jestem zadowolony, że udało nam się wykonać plan. Teraz wracamy do kraju, gdzie będziemy się przygotowywać do meczu z Legią - powiedział szkoleniowiec Górnika w rozmowie z klubową telewizją PFK Sewastopol.
in News 12.02.2012 18:07von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Nawałka: Chciałbym jeszcze wzmocnić formację ofensywną
Trener Górnika, Adam Nawałka był jednym z bohaterów sobotniej prezentacji zespołu przed rundą wiosenną. W towarzystwie dwóch uroczych hostess wkroczył na scenę jako pierwszy przedstawiciel klubu. Towarzyszyła mu przy tym włoska piosenka "La shate mi cantare", bo Nawałka jest wielbicielem Italii.
Jak Pan ocenia prezentację zespołu?
Adam Nawałka: - Bardzo mi się podobało. To była udana impreza. Jestem zadowolony, że mogliśmy wziąć udział w takim spotkaniu. Szkoda tylko, że nie było wszystkich piłkarzy. Zadecydowały o tym jednak sprawy wyjątkowe np. Oleksandr Szeweluchin musiał pojechać na Ukrainę, by załatwiać sprawy wizowe. Przykre zdarzenie miał też Paul Thomik i on także musiał pojechać do domu.
Kadra, która pojawiła się na prezentacji, jest już zamknięta?
- Mam nadzieję, że - pomimo obecnych trudnościach ekonomicznych - uda się utrzymać skład kadry, który tu jest. Chciałbym jeszcze wzmocnić formację ofensywną, ale to zarząd zadecyduje, czy nas na to stać.
Jak pan ocenia zgrupowanie w Turcji?
- Było bardzo udane. Mieliśmy świetne warunki do treningu, a do tego dobrych sparingpartnerów. Wypełniliśmy nasz plan w stu procentach.
W jakiej formie jest Prejuce Nakoulma, który dopiero niedawno rozpoczął treningi z zespołem?
- Rzeczywiście, dołączył do nas późno. Dlatego opracowaliśmy dla niego specjalny rytm przygotowań. Odbył kilka treningów indywidualnych. Mam nadzieję, że wiosną będzie jeszcze lepszy niż jesienią.
Ma pan już wybrany skład na pierwszy mecz z Legią Warszawa?
- Szkielet drużyny już jest. Natomiast rywalizacja o meczową osiemnastkę i podstawową jedenastkę będzie się toczyć do ostatniego treningu.
Podczas prezentacji kibice pokazali, że możecie liczyć na ich wsparcie.
- Jesienią bardzo odczuliśmy brak ich dopingu. Mam nadzieję, że wiosną sprawy organizacyjne będą poukładane i doping kibiców pomoże w tym, aby moi piłkarze grali lepiej.
Nie było też Adama Marciniaka, którego chciałaby mieć u siebie Cracovia.
- Lekarz zgłosił mi, że Adam jest przeziębiony. Bardzo liczę na tego zawodnika i nie wyobrażam sobie, aby teraz odszedł. Zresztą takie były ustalenia w tej sprawie. Adam poleciał przecież z nami do Turcji, gdzie pracowaliśmy już nad założeniami taktycznymi i zgraniem drużyny.
in News 14.02.2012 19:23von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Prezes Tadeusz Dębicki wierzy w… zabrzańskie tygrysy
Prezes spółki "Stadion w Zabrzu" Tadeusz Dębicki jest optymistą, jeśli chodzi o inauguracyjny mecz Górnika z Legią, jak również przygotowanie obiektu. W swojej wypowiedzi dla oficjalnej strony przypomina, że czeka nas debiut nowych masztów oświetleniowych
- Przed nami pierwszy mecz rundy wiosennej na Roosevelta. Górnik Zabrze podejmie Legię Warszawa. To godny przeciwnik, z przyjemnością obejrzę grę dwóch uznanych klubów ekstraklasy. Wierzę, że zabrzańskie tygrysy dadzą z siebie wszystko - przekonuje prezes Dębicki, który jest także członkiem Rady Nadzorczej Górnika Zabrze SSA.
O przygotowaniach organizacyjnych do tego meczu mówi tak:
- Na stadionie wciąż trwają przedmeczowe przygotowania. Czeka nas debiut nowych masztów oświetleniowych. Jeszcze w tym tygodniu musimy przeprowadzić pomiar natężenia światła, tak by spełnione zostały wszystkie wymogi stawiane przez PZPN i kanał telewizyjny posiadający zgodę na transmisję meczu. Dużym utrudnieniem jest trzymający od dwóch tygodni mróz. Czy przed meczem odpuści? - Oby tak się stało - dodaje na koniec prezes Dębicki.
in News 15.02.2012 10:59von Gregor •
| 3.094 Beiträge
"OTTO Polska" ponownie związało się z Górnikiem
Zabrzański klub podpisał umowę o współpracy z Międzynarodową Agencją Doradztwa Personalnego i Pracy Tymczasowej OTTO Polska Spółka z o.o. Umowa obowiązywać będzie do końca 2012 r.
Jest to kontynuacja wcześniej zawartego porozumienia w ramach Partnera 100 i obie strony będą uczestniczyły we wspólnych akcjach i przedsięwzięciach sportowych i marketingowych na Śląsku. Jednym z takich przedsięwzięć będzie m.in. organizowany przez Klub Turniej im. Ernesta Pohla, w którym wystartują markowe zespoły juniorów starszych.
OTTO Polska Sp. z o.o. jest jedną z największych i najprężniej rozwijających się agencji doradztwa personalnego i pośrednictwa pracy w Polsce. Od ponad 10 lat oferuje usługi na najwyższym, międzynarodowym poziomie. Główna siedziba OTTO w Polsce mieści się na Bielanach Wrocławskich. Oddziały Spółki znajdują się w Gliwicach, Opolu, Wrocławiu, Warszawie, Krakowie, Kielcach, Gdyni, Białymstoku i Bolesławcu.
Główna działalność firmy to przede wszystkim rekrutacja i selekcja personelu oraz praca tymczasowa dla pracowników zatrudnionych w Polsce i za granicą (głównie Holandia i Niemcy). Ponadto OTTO Polska Sp. z o.o. wpiera finansowo kluby sportowe (jest sponsorem VVV-Venlo, klub piłkarski występujący w holenderskiej ekstraklasie), a także prowadzi działalność charytatywną. Jest firmą odpowiedzialną społecznie i przyjazną piłce nożnej.
Jaki zakres usług oferuje OTTO Polska?
- rekrutacja i selekcja pracowników
- praca tymczasowa
- outsourcing personalny
- payroll - usługi finansowo-kadrowe.
Więcej informacji na temat Agencji Doradztwa Personalnego OTTO Polska Sp. z o.o. można znaleźć na stronie internetowej firmy www.ottopraca.pl lub bezpośrednio w oddziale doradztwa w Gliwicach, ul. Jana Pawła II 17.
in News 15.02.2012 16:12von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Firma Fincon została partnerem meczowym Górnika
Związana z branżą ubezpieczeniową firma Fincon została w środę partnerem meczowym Górnika Zabrze. Logo firmy pojawi się na strojach meczowych zabrzańskich piłkarzy w pierwszych meczach rundy wiosennej z Legią Warszawa i GKS-em Bełchatów.
Logo firmy Fincon pojawi się na lewym rękawku koszulki i spodenkach. - Cieszę się, że podpisujemy umowę z firmą Fincon, bo jest to dla nas bardzo dobra wiadomość. To niezwykle istotne, że w tych trudnych czasach są partnerzy, którzy chcą inwestować w marketing sportowy - powiedział w trakcie konferencji prasowej prezes Górnika, Artur Jankowski.
- Kilka miesięcy temu przyjęliśmy strategię, w ramach której staramy się pozyskiwać nowych partnerów, którzy - dzięki sile naszej marki - będą wzmacniać swoją wartość w oparciu np. o pojedyncze mecze. Dzisiejsze wydarzenie to dla nas sygnał, że piłka nożna w naszym kraju ma tendencję wzrostową, a nasi potencjalni partnerzy będą zyskiwać w oczach swoich konsumentów czy odbiorców. Chciałem również zauwazyć, że programie Partner 100 znalazły się kolejne firmy, które kontynuują współpracę z nami, jak chociażby OTTOPraca i Thermaflex. Spodziewamy się, że wkrótce dołączą też kolejne - dodał Tomasz Heryszek, dyrektor ds. marketingu Górnika.
Firmę Fincon na środowej konferencji prasowej reprezentował były prezes Górnika, a obecnie doradca zarządu "Fincon" Sp. z o.o., Jędrzej Jędrych. - Firma Fincon towarzyszy Górnikowi od dawna. Razem z prezesem Przemysławem Kurkowskim namawiałem prezesa Allianz Polska Pawła Dangla do wsparcia Górnika. Dzisiaj tak naprawdę tylko formalizujemy pewien okres współpracy - przyznał Jędrych.
- Kwota zawarta w umowie jest objęta klauzulą poufności. Mogę jedynie zdradzić, że jest to pokaźna i bardzo ważna dla nas suma - dodał sternik Górnika.
in News 16.02.2012 14:11von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Prezes Michael Müller: Nie zawsze faworyci wygrywają
Przewodniczący Rady Nadzorczej Górnika Zabrze, Michael Müller jest optymistą, jeśli chodzi o wiosenne występy zabrzańskiej drużyny. W poniższym wywiadzie typuje ostrożnie wygraną 2:1 Górnika w niedzielnym meczu z Legią.
Zbliża się inauguracja rundy wiosennej w Zabrzu, gdzie pojawi się Legia Warszawa. Czy Górnik zastopuje kandydata do tytułu mistrza Polski? Będzie Pan na tym meczu?
- Myślę, że to raczej pytanie do wróżki...W sporcie trudno przewidzieć wynik, bo wielokrotnie widziałem mecze, które miały pewnych faworytów, a w trakcie meczu okazywało się, że lepszą drużyną tego dnia jest teoretycznie słabszy przeciwnik. Pamiętam jeszcze bardzo dobrze, kiedy byłem pierwszy raz na meczu Górnika właśnie z Legią - chyba 4 albo 5 lat temu, kiedy Górnik był „pewniakiem” do spadku, a Legia faworytem do mistrzostwa. Wtedy cudem Górnik wygrał 1:0. Jestem przekonany, że i tym razem też wszystko może się zdarzyć, aczkolwiek Legia jest zdecydowanym faworytem, ale nie zawsze faworyci wygrywają... Mam nadzieję, że będzie ciekawy mecz i nasi będą walczyć z wielkim sercem. Liczę na 2:1 dla nas. Na mecz niestety nie przyjadę - mam sprawę rodzinną. I dlatego będę kibicować przed telewizorem.
Jakie ma Pan oczekiwania, jeśli chodzi o występy drużyny Górnika w rundzie wiosennej?
- Mam nadzieję, że piłkarska wiosna dla Górnika rozpocznie się przede wszystkim dobrą formą drużyny, czego jej bardzo życzę. Wierzę, że ostre mrozy nie zniechęciły zawodników do treningów i wszyscy prezentują naprawdę dobrą formę. Jako kibic - tak jak inni - czekam na dobre mecze i dużo punktów dla Górnika, zwłaszcza w meczach u siebie!
Panie prezesie, czy w rundzie wiosennej Górnik walczył będzie o utrzymanie się w Ekstraklasie, czy też o coś więcej? Na przykład miejsce w środkowej części tabeli.
- W sporcie zawsze ważne są wyniki, to one najlepiej motywują zespół do dalszego wysiłku, więc zawodnicy zawsze powinni stawiać sobie wyżej poprzeczkę. Na pewno z satysfakcją odnotujemy fakt utrzymania się w Ekstraklasie, ale wszyscy mamy duży apetyt. Środkowe miejsce w tabeli? Byłoby się z czego cieszyć. Ale trzeba myśleć od meczu do meczu i na każdym koncentrować się w 100 procentach, aby wygrywać. Celem numer jeden jest, oczywiście, jak najszybciej zapewnić sobie utrzymanie w Ekstraklasie. A co będzie potem jeszcze możliwe, zobaczymy. Ale też utrzymanie się w Ekstraklasie nie będzie prostym zadaniem, bo konkurencja nie śpi. Nasi rywale zainwestowali dużo pieniędzy, a my niestety nie mamy takich możliwości. Ale liczymy na młodych zawodników i oczywiście autorytet i doświadczenie sztabu trenerskiego. Jak zawsze - jestem optymistą (uśmiech - red.).
Górnik zmienił się kadrowo w trakcie przerwy zimowej. Wielu piłkarzy odeszło, ich miejsce zajęli nowi gracze. Zespół będzie silniejszy od tego, który grał jesienią, czy też słabszy?
Jestem przekonany, że decyzje transferach do klubu i na zewnątrz były trafione. Ale jak i co drużyna zaprezentuje, to zobaczymy. Trudno coś powiedzieć teraz. Po meczu z Legią będziemy wiedzieć więcej.
in News 20.02.2012 10:15von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Fincon cieszy się z wyniku niedzielnego meczu
Niedzielna wygrana Górnika z Legią cieszy nie tylko kibiców, ale i sponsorów zabrzańskiego klubu. - Mam nadzieję, że przynieśliśmy szczęście Górnikowi - powiedział po spotkaniu Przemysław Krukowski, wiceprezes firmy Fincon, partnera meczu.
- Świetnie się zaczęła ta wiosenna runda. Jestem bardzo zadowolony, że właśnie ten mecz sponsorowaliśmy. Dobrze się zapowiada, więc pomyślimy o dalszym wsparciu dla klubu - dodał prezes Krukowski.
Fincon, firma z branży ubezpieczeniowej, będzie się również reklamować na strojach meczowych zabrzańskich piłkarzy w meczu GKS Bełchatów - Górnik Zabrze (27 lutego, g. 18:30). - Na pewno wygramy - mówi z przekonaniem prezes Krukowski.
in News 21.02.2012 10:43von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Guido Vreuls: Górnik to klub z piękną tradycją
W ubiegłym tygodniu Górnik Zabrze ponownie związał się z Międzynarodową Agencją Doradztwa Personalnego i Pracy Tymczasowej OTTO Polska Spółka z o.o. Zapraszamy do lektury wywiadu z jej szefem - Holendrem Guido Vreulsem.
Pana firma wspiera kluby piłkarskie, angażuje się w organizacje rozgrywek dla bezdomnych, a czy Pan grał w piłkę w młodości? Trenował w profesjonalnym klubie sportowym?
- Grałem w piłkę nożną w młodości w RVU - małym klubie niedaleko Maastricht w Holandii. Niestety, nie miałem nadzwyczajnego talentu piłkarskiego i mimo moich starań, większość czasu spędzałem na ławce rezerwowych.
Którego piłkarza ceni Pan w szczególności?
- Biorąc pod uwagę holenderskich piłkarzy, cały czas uważam, że najlepszym graczem był Johan Cruyff. Nie tylko dlatego, że posiadał świetną technikę oraz przygotowanie fizyczne. Szanuję go również za to, że po zakończeniu kariery zaangażował się w pomoc ubogim, zdolnym dzieciom i pomaga im spełniać marzenia o grze w piłkę. Cenię również Marco van Bastena, Ruud Gullita oraz braci Koeman. Być może w Polsce nie są to zbyt doceniani zawodnicy, jednak uważam, że oni również mogą być przykładem tego, jak umiejętnie i z pasją uprawiać ten zawód.
Obecnie zdarza się Panu pograć rekreacyjnie w piłkę?
- Teraz nie gram już w piłkę nożną, choć bardzo lubię sport i aktywność fizyczną. Przykładowo teraz codziennie trenuję do maratonu, który jest planowany na wrzesień tego roku we Wrocławiu.
A sporty zimowe?
- W zimie można mnie spotkać na stokach narciarskich w Karpaczu czy też innych, urokliwych zakątkach Polski.
W ubiegłym tygodniu Pana firma przedłużyła umowę z Górnikiem. Oznacza to, że jest Pan zadowolony z dotychczasowych współpracy?
- Tak, jesteśmy zadowoleni z dotychczasowej współpracy. Górnik Zabrze to klub z piękną tradycją i mam nadzieję, że z jeszcze lepszą przyszłością.
Jakie widzi Pan perspektywy przed Górnikiem w rundzie wiosennej?
- Myślę, że Górnik ma duże szanse, aby utrzymać się w Ekstraklasie i tego oczywiście klubowi życzę. Nie będzie to łatwe, bo po przerwie zimowej większość klubów ma zupełnie nowe składy i forma rywali jest dużą niewiadomą.
Kto będzie wiosną gwiazdą Górnika?
- Trudno mi na to pytanie odpowiedzieć, ale gdyby jednym z napastników był któryś z holenderskich piłkarzy to na pewno strzelałby dużo bramek.
Czy możemy spodziewać się Pana wiosną na którymś meczu w Zabrzu?
- Mam taką nadzieję. Ostatnie miesiące były dla mnie bardzo pracowite i niestety nie mogłem pojawić się w Zabrzu. Inna sprawa, że na początku marca spodziewany się z żoną narodzin naszego trzeciego dziecka, więc nieco więcej czasu znajdę dopiero w okolicach kwietnia. Nie oznacza to jednak, że nasza firma nie jest obecne na meczach Górnika w Zabrzu, ponieważ Branch Manager, kierownik naszego oddziału w Gliwicach - Pani Katarzyna Fojcik, jest obecna na każdym meczu zabrzan. Często zapraszamy też na Roosevelta naszych klientów i partnerów biznesowych. Lubimy się angażować w sport, a piłka nożna wyzwala wiele pozytywnych emocji.
Kogo typuje Pana do tytułu mistrza Polski? Które drużyny będą walczyły o utrzymanie?
- Myślę, że mistrzem Polski w 2012 roku zostanie Śląsk Wrocław. Z kolei Łódzki KS oraz Zagłębie Lubin będą miały naprawdę ciężko utrzymać się w Ekstraklasie.
Odbiegając od spraw sportowych. Pochodzi Pan z Holandii, jak w takim razie zachęciłby Pan Polaków do zwiedzenia Pana ojczystego kraju? Jakie miasta w szczególności warto odwiedzić?
- W Holandii jest naprawdę wiele do zobaczenia. Każdy obowiązkowo powinien odwiedzić Amsterdam, szczególnie w "Dniu Królowej". W okresie letnim polecam nasze plaże, kluby lub pobyt na jednej z naszych północnych wysp. Tym, którzy kochają kwiaty, polecam największy kwiatowy ogród na świecie w Keukenhof . W tym roku organizowana jest również szczególna wystawa kwiatów w Venray. Odbywa się ona raz na 10 lat i przyciąga około 2 miliony turystów. Przy okazji, chciałem zaznaczyć, że pojawiające się w ostatnim czasie w mediach negatywne opinie Holendrów na temat pracy Polaków w ich kraju to tylko "medialna nagonka". Polacy są w Holandii bardzo cenieni za swoje umiejętności i zaangażowanie. Migrują tam zarobkowo już od ponad 100 lat.
Od 10 lat mieszka Pan jednak w Polsce. Co szczególnie urzekło Pana w naszym kraju?
- Polska stała się już moim krajem. Moje serce zdobyli bardzo przyjaźni Polacy. Myślę, że Polska jest krajem, który bardzo dynamicznie się rozwija, ma wielki potencjał. Co prawda, w naturze Polaków leży narzekanie i szukanie negatywnych stron życia, ale myślę że trzeba się skupiać przede wszystkim na jasnych i pozytywnych aspektach życia. Za granicami Polska jest postrzegana jako nowoczesne państwo i uroczy kraj, z którego powinniśmy być dumni.
Dziękujemy za rozmowę!
in News 23.02.2012 22:13von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Nawałka przedłuży kontrakt z Górnikiem? Klub umówił się na rozmowy
Z końcem obecnego sezonu kończy się umowa w Zabrzu trenerowi Adamowi Nawałce. Czy szkoleniowiec przedłuży kontrakt z Górnikiem?
Nawałka pracuje w Zabrzu już ponad dwa lata. Kontrakt podpisał w grudniu 2009 roku. W tym czasie wywalczył awans do ekstraklasy, zaś w poprzednim sezonie zajął z Górnikiem wysokie szóste miejsce. Umowa na Roosevelta wygasa szkoleniowcowi z końcem obecnych rozgrywek, w czerwcu 2012 roku. W najbliższym czasie można spodziewać się decyzji w tej sprawie.
- Jesteśmy umówieni z trenerem na rozmowy w sprawie ewentualnego przedłużenia kontraktu. Mają się one odbyć drugiej połowie kwietnia - deklaruje Krzysztof Maj, dyrektor wykonawczy Górnika.
in News 07.03.2012 19:24von Gregor •
| 3.094 Beiträge
"Małopolanka" ugasi pragnienie piłkarzy Górnika
Już wkrótce firma "Thier", producent "Małopolanki", zostanie oficjalnym dostawcą wody do zabrzańskiego klubu. "Małopolanka", o czym obie strony finalizowanej aktualnie umowy są przekonane, będzie gasić pragnienie piłkarzy Górnika.
- Umowa między Górnikiem i moją firmą nie została jeszcze podpisana, ale to w zasadzie formalność, wszystko jest na dobrej drodze - zapewnia Marek Thier, właściciel firmy, którą prowadzi wspólnie z małżonką Agnieszką.
Woda "Małopolanka" wydobywana ze źródła w Wiktorowiczach (wieś w powiecie krakowskim) leżącego na terenie Dłubińskiego Parku Krajobrazowego, jest wodą wyróżniającą się na naszym rynku z powodu naturalnej, niskiej zawartości sodu. Szczególnie polecana jest do spożycia przy dużym wysiłku fizycznym (zwłaszcza sportowcom) oraz przy chorobach związanych z nadciśnieniem tętniczym.
"Małopolanka" dzięki swojej wysokiej jakości, walorom smakowym oraz odżywczym została wyróżniona tytułem "Agro Poland-Euro Quality".
Jest znana w całej Polsce, a szczególnie na terenie województw małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego, mazowieckiego i lubelskiego.
- Naszymi odbiorcami są między innymi Krakowski Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Zakłady Farmaceutyczne "Pliva", Szpital Uniwersytecki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne w Krakowie oraz wiele znanych restauracji i hoteli - informują nas w przedsiębiorstwie.
Firma "Thier" aktywnie uczestniczy w wielu akcjach charytatywnych, wspiera imprezy o charakterze kulturalnym (festyny, pikniki, dożynki, konferencje, bankiety, turnieje sportowe), Teatr Ludowy w Krakowie, a także sponsoruje małopolskie kluby sportowe.
Najważniejszym celem Wytwórni Wody "Małopolanka" w Wiktorowicach jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego produktów wytwarzanych w Zakładzie ku zadowoleniu klientów i satysfakcji przedsiębiorstwa.
Współpraca producenta "Małopolanki" z Górnikiem Zabrze ma pomóc właścicielowi firmy w promowaniu wody wśród mieszkańców Śląska.
in News 08.03.2012 17:59von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Adam Nawałka: Chcemy podtrzymać dobrą passę
W dwóch meczach otwierających rundę wiosenną piłkarze Górnika zdobyli cztery punkty. W najbliższą sobotę będą mieli okazję do podreperowania tego dorobku, bo do Zabrza przyjeżdża Lechia Gdańsk. - Chcemy podtrzymać dobrą passę - zapowiada trener Adam Nawałka.
- W tym tygodniu wszystko podporządkowaliśmy meczowi z Lechią. Szybko zorganizowaliśmy grę kontrolną po odwołanym meczu z Lechem, by rytm meczowy został podtrzymany. Staraliśmy się nie zaniedbać żadnego szczegółu, bo zdajemy sobie sprawę, że sobotni mecz jest niezwykle ważny zarówno dla nas, jak i dla Lechii - komentuje szkoleniowiec Górnika. - Zawodnicy są bardzo dobrze przygotowani do tego spotkania i zamierzamy w nim walczyć o trzy punkty. Dobrze rozpoczęliśmy rundę wiosenną i chcemy podtrzymać dobrą passę - dodaje trener Nawałka.
Jesienią lepsi byli gdańszczanie, którzy na PGE Arenie wygrali 2:1. - Znamy zalety i słabsze strony przeciwnika. Będziemy się starali to wykorzystać. Muszę jednak zaznaczyć, że Lechia to drużyna z dużym potencjałem, prowadzona przez świetnego fachowca. Spodziewamy się trudnego spotkania, do którego zamierzamy podejść odpowiednio skoncentrowani - mówi trener biało-niebiesko-czerwonych.
W trakcie konferencji prasowej padło również pytanie o aktualną dyspozycję Adama Dancha. - Adam nadrabiał zaległości w ostatniej grze kontrolnej, zagrał 55 minut i myślę, że jest bardzo blisko odpowiedniej dyspozycji aby brać go pod uwagę przy ustalaniu meczowej osiemnastki. Musi jednak wejść w rytm meczowy i będziemy się zastanawiali jak to zrobić. Mamy do wyboru mecze Młodej Ekstraklasy, drugiej drużyny i gry kontrolne pierwszego zespołu. Jestem jednak przekonany, że gdyby była taka konieczność, to Adam mógłby wejść do składu i byłby zawodnikiem na którego można liczyć - chwali swojego podopiecznego Adam Nawałka.
in News 10.03.2012 08:23von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Jo pierdola, pojebani!!!!!
Artur Jankowski w rozmowie z naszym portalem przyznał, że zabrzanie nie boją się konkurencji ze strony rosnącego w siłę Piasta. Mało tego, prezes Górnika życzy jak najlepiej wszystkim śląskim klubom...
Artur Jankowski, który funkcję prezesa Górnika pełni już od czterech miesięcy, przyznaje, że lubi zdrową rywalizację i chce, aby wszystkim śląskim klubom powodziło się jak najlepiej. - Życzę Ruchowi zdobycia mistrzostwa Polski, Podbeskidziu utrzymania się z jak największą ilością punktów, a Piastowi awansu do Ekstraklasy.
Życzenia prezesa Górnika nie są jednak bezinteresowne. Artur Jankowski uważa, że mocne i bogate kluby to bogaty Śląsk... - Ja nie patrzę w kategorii mikro, ale makro. Najlepiej dla Śląska będzie wtedy, gdy w naszym regionie będzie jak najwięcej silnych klubów. Wysoki poziom pojawi się wraz z nowymi boiskami, stadionami, sponsorami. Zakwitnie współpraca pomiędzy klubami, wymiana trenerów, zawodników, pojawi się więcej uzdolnionej młodzieży... - rozmarza się prezes.
- Jeśli mamy za miedzą dobry klub - to świetnie. Jeśli przyciągnie do siebie mocnego sponsora - jeszcze lepiej! Mam nawet nadzieję, że Piast pozyska bogatego sponsora - będzie to bowiem sygnał dla innych inwestorów, że warto wchodzić w śląską piłkę nożną. To wszystko spowoduje, że podniesie się w konkurencja i poziom futbolu w naszym regionie. A im wyżej postawiona poprzeczka - tym lepiej my się rozwijamy - tłumaczy Jankowski.
Prezes Górnika wyjaśnia, że "Trójkolorowi" nie boją się konkurencji na Śląsku, z prostego powodu. - Jesteśmy bardzo mocną marką, na pewno mocniejszą niż np. Piast. Jeśli tam pojawią się sponsorzy to u nas również. Jeśli w Gliwicach potrafią zapełnić 10-tysięczny stadion... to czemu my mamy nie zapełnić 32-tysięcznego - pyta retorycznie Jankowski.
Sternik Górnika więc apeluje. - Jeszcze raz powtarzam, nie będzie nam łatwiej, jeśli będziemy jedynym silnym klubem w regionie. Słabe kluby wpływają na słabość regionu, widzimy odbicie tej sytuacji np. przy przyznawaniu licencji. Lepiej jest więc współpracować, bo jak to się mówi: "w kupie raźniej".
in News 14.03.2012 20:00von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Nawałka: Zapłacą za swoją głupotę
Trener Górnika, Adam Nawałka z niedowierzaniem i wielki zaskoczeniem przyjął informację o zatrzymanych w niedzielę przez policję pod wpływem alkoholu podstawowych piłkarzy Górnika Aleksandra Kwieka i Łukasza Skorupskiego.
- Odbyłem już rozmowy z zawodnikami. Jestem zaskoczony tym co się stało. Odkąd jestem w Górniku nic takiego nie miało miejsca, nawet na dłuższych zgrupowaniach. Nie jest to miłe i na pewno nie pomaga nam w przygotowaniach do meczu z ŁKS. Nigdy wcześniej nie było z nimi problemów. W meczach wyróżniali się zaangażowaniem. Dlatego zaskoczenie jest tym większe - mówi szkoleniowiec Górnika, Adam Nawałka. - Jedno piwo jeszcze nikomu nie zaszkodziło. W zachodnich klubach zawodnicy po meczu spożywają je oficjalnie jeszcze w szatni i nikt nie robi z tego problemu. Nie w tym rzecz. Chodzi o to, że o tej porze i w takiej sytuacji piłkarze nie mieli prawa się znaleźć. Kary są na tyle surowe, by dały do myślenia nie tylko winnym, ale i pozostałym graczom mojej drużyny. Za głupotę trzeba płacić.
in News 18.03.2012 09:00von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Komunikat zarządu Górnika Zabrze
Górnika Zabrze dziękuje zarządowi i pracownikom firmy Haldex SA, a także firmom Ekspresowa Komunikacja Drogowa Sp. z o.o. i Polimex-Mostostal SA za wkład i zaangażowanie w przygotowanie zaplecza technicznego stadionu Górnika Zabrze.
Pomoc wyżej wymienionych podmiotów w połączeniu z piękną, wiosenną pogodą, przyczyniły się do poprawy estetyki zabrzańskiego stadionu, co bez wątpienia miało wpływ na lepszą atmosferę przy okazji sobotniego meczu.
in News 01.04.2012 09:14von Gregor •
| 3.094 Beiträge
Górnik złożył dokumenty licencyjne
Dzisiaj dla klubów Ekstraklasy mija termin składania dokumentów licencyjnych na nowy sezon. Wnioski należy złożyć w PZPN do godziny 15:30. Komisja Licencyjna przez cały kwiecień będzie sprawdzała stan klubowych obiektów i przeglądała dokumentację.
- W podręczniku licencyjnym najbardziej rozbudowane są kwestie finansowe i właśnie sprawom finansowo-księgowym musieliśmy poświęcić najwięcej czasu - - informuje Jerzy Mucha, rzecznik zabrzańskiego klubu.
Górnik w swoim wniosku wskazał oprócz przebudowywanego obiektu w Zabrzu również Stadion Ludowy w Sosnowcu. - Chcielibyśmy jak najdłużej grać w Zabrzu, ale jeśli nie będzie to możliwe, to mamy już ustalone wszystkie warunki wynajmu obiektu w Sosnowcu - tłumaczy Mucha.
Zabrzanie zawiezli także do PZPN ugody z piłkarzami i harmonogram spłat zadłużenia. Kilka takich umów czeka jeszcze na podpisanie. - Mam wewnętrzne przekonanie, że w tym roku mamy lepszą dokumentację niż poprzednio - mówi Bartłomiej Laburda, prawnik Górnik.
|
|
Besucher
Forum Statistiken