Wazne - Zmarł Antoni Franosz

in Torcida Germany 28.10.2010 10:27
von JOHANN | 4.189 Beiträge

Zmarł Antoni Franosz

19.10.2010 w wieku 82 lat zmarł w Niemczech Antoni Franosz, były obrońca Górnika Zabrze, który zdobył z nim trzy tytuły mistrza Polski. W stanie wojennym Franosz wyjechał do Niemiec i osiadł w Kolonii.

- To był bardzo dobry i solidny piłkarz, niezwykle lubiany przez kibiców. Trudno mi znaleźć bardziej przywiązanego do Górnika piłkarza od Antka - wspomina swojego przyjaciela Stanisław Oślizło, rzecznik prasowy i legenda Górnika.

Franosz był wychowankiem klubu Preussen Hindenburg (lata 1941-44), po wojnie grał w Pogoni Zabrze (1945-48), a później w Górniku (1948-62). W I lidze w barwach zabrzańskiego klubu rozegrał siedem sezonów, zaliczając w tym okresie 129 spotkań i strzelając trzy bramki. Po zakończeniu kariery był trenerem w zabrzańskich klubach: Górniku, Pogoni i Gazobudowie, a także w Czarnych Pyskowice.

- Jego pogrzeb odbędzie się w najbliższy wtorek w Kolonii - dodaje Oślizło.

źródło: Górnik Zabrze

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na uroczystościach żałobnych 3 osobowa delegacja FC TORCIDY GERMANY złożyła kwiaty i szalik w barwach Górnika Zabrze na grobie w imieniu kibiców Górnika Zabrze jak i własnym.

ponizej fotki z tej smutnej ceremoni

z osób związanych z Górnikiem Zabrze byli widziani : Stefan Floreński , Norbert Gwosdek , Zygfryd Szołtysik

PAMIĘĆ TO TWARDA SKAŁA WŚRÓD NASZEJ WSPÓLNEJ WIARY

JEBAĆ BURŻUJI !!! JEBAĆ PATOLOGIA !!! A WSZYSTKO NA SPONTANIE

nach oben springen

RE: Wazne - Zmarł Antoni Franosz

in Torcida Germany 28.10.2010 10:30

Hallo Johann,
dziękuje w imieniu Zygi Szołtysika i Florka-Floreńskiego (Tesc) za wczorajsze przybycie na pogrzeb p. A.Franosza.
Mówili ,ze był bardzo ładny gest z strony TORCIDA GERMANY i kibiców Górnika Zabrze.
Dziękuje i do usłyszenia
Theodor Wiesner

Podziękowania od byłych zawodników dla TORCIDY GERMANY za przybycie na pogrzeb .

PAMIĘĆ TO TWARDA SKAŁA WŚRÓD NASZEJ WSPÓLNEJ WIARY

nach oben springen

RE: Wazne - Zmarł Antoni Franosz

in Torcida Germany 25.11.2010 15:09

Witam !
Hallo Panie Johann , chciałam w imieniu mojej mamy jak tez w moim i mojego brata serdecznie Panu i Pana koledze
za przybycie na pogrzeb mojego taty podziękować.
Również chciałam wszystkim serdecznie podziękować , którzy byli z nami myślami i ogólnie całemu waszemu
Fan Clubowi Torcida Germany. Byliśmy bardzo wzruszeni. Jeszcze raz bardzo dziękujemy za pamięć.
Eva Ślęzak ( Franosz )

zuletzt bearbeitet 25.11.2010 15:09 | nach oben springen

Besucher

Wir begrüßen unser neuestes Mitglied: figa1978
Forum Statistiken
Das Forum hat 293 Themen und 22485 Beiträge.

Heute waren 2 Mitglieder Online:
bombel07, Gregor

Besucherrekord: 59 Benutzer (18.03.2010 14:33).